Spotify gräver sin egen grav

Idag kommer det som jag väntat på, men som jag ändå hoppades på inte skulle ske. Spotify meddelar att det blir begränsningar i gratisversionen efter den 1 maj.

Efter det datumet får man lyssna endast 10 timmar gratis i månaden. För mig och de som har ett konto sedan minst ett halvår så kommer detta att gälla direkt efter den 1 maj och för de andra när registreringen passerat sex månader.

spotify

Man får då också bara spela en låt 5 gånger per månad totalt och 10 timmars lyssning är ungefär 200 låtar. För mig som är storkonsument av musik så kommer ju detta givetvis inte att räcka.

Jag tror att detta kommer att påverka Spotify negativt och faktiskt vara första spadtaget till att tappa den position som de har idag. För hur man än ser på saken, så är gratis alltid godast och många har inte råd att betala för musiken på ett regelbundet sätt och går den dessutom att få tag på gratis på annat sätt så kommer det att gå före. Frågan är ju om tillräckligt många stannar kvar nu? Om inte, vad blir nästa steg för att kompensera? Att ha reklam även för de som betalar? Spotify spelar högt med det som de har byggt upp.

För mig är det inte summan i månaden som är det stora problemet utan det är mer själva handhavandet kring betalningen. Jag har inget VISA eller MasterCard som jag kan betala med över nätet. Vill inte skaffa det av olika anledningar. Hade Spotify haft möjligheten till direktbetalning till ens bank (som vissa andra har) då hade jag inte tvekat. Sen vill man ju att detta ska autodras varje månad så man slipper gå in och “fylla på” hela tiden, men det kanske redan finns idag? Så för mina rent egoistiska skäl så borde de nu då även förbättra betalningsmöjligheterna för oss som inte har kort att betala med.

Spotify är guld värt och själv skulle jag som sagt var betala denna slant, men jag tror tyvärr inte att en majoritet kommer att göra det. Alla vill/kan inte göra det av olika anledningar och det är i denna gratisvariant (även om det är reklam ibland) som Spotify haft sin styrka. Spotify gräver sin egen grav genom att ta detta steg. För vi har ju bland annat Subsonic och GrooveShark som vad jag förstår fungerar på liknande sätt…

Läs även andra bloggares åsikter om Spotify, musiktjänst, nedladdning, fildelning, intressant?

Om Jerry

Mina ord, välkommen! Visa alla inlägg av Jerry

35 responses to “Spotify gräver sin egen grav

 • peps

  Subsonic må vara gratis, men du måste väl fortfarande ha en massa mp3:or tillgängliga? Vilket gör att användaren fortfarande kommer att tanka hem musik från nätet.

  Gratis är kanske gott, men va fasen, 99kr i månaden… det är inte mycket pengar. Det har de allra flesta råd med!

 • Fredrik

  Ifall du inte vill betala med VISA/Mastercard så går det faktiskt att köpa spotify-abonnemang för 1/3/12 månader på pressbyrån/7eleven. Visst är det lite struligt eftersom det inte riktigt blir någon automatisk förnyelse då…men det är kanske ett alternativ?

 • mattias

  Det dras varje månad. Men dåligt att de inte har direktbetalning, verkligen!

 • Anonym

  Låtar kan spelas 5 gånger, punkt, inte 5 gånger per månad.

 • Spotify har uppenbarligen en osund deathwish | Anna Troberg

  […] tänker stympa sin gratistjänst till en så låg nivå var min första tanke: Spotify har en osund deathwish. Nu har jag hunnit fundera på det hela i några timmar och känslan finns fortfarande […]

 • Anna

  hmmm.. vart så ledsen när jag läste om den där nyheten idag.. jag älskar musik och har varit sååå glad över min Spotify. Så.. för min del ändras det åter igen totalt. Jag börjar ladda ner musik istället.. olagligt.. och så går det vettu när dom ändrar regler.

 • Anna

  Okejdå.. kan ju inte jämföra detta, men måste ändå göra det. Kommer mycket väl ihåg när TV4 ändrade allting för LOST.. hur det skulle sändas och vilka tider. hela min värld rasade.. hahaha.. va ju ända från första avsnittet en stor Lost-fan-slav. Varje vecka så satt man fastklistrad vid TV:n när det va dax att kolla på det och missade inte ett enda avsnitt utav alla 6 säsonger. Jag bara älskade LOST! Va totalt Lost i Lost.. hehehe.. Så.. när dom väl ändrade allting, gissa 3 gånger vad jag började att göra. Ladda hem serien istället och det gjorde jag efter säsong 3.. varje avsnitt. Och sa till TV4.. så går det vettu när ni ändrar på saker.. hehehe..

  puss och kram Jerry ♥

 • rebecka

  Man kan i dagsläget beställa spotify premium via till exempel Telia. Det läggs då på mobilräkningen eller dras från ditt refillkort. Det är ett alternativ man kan överväga:)

 • Andreas

  Har för mig att Spotify Premium går att köpa på 7Eleven… Bara ett tips om du vill skaffa utan att behöva skaffa kreditkort.

 • peps

  Va fan! Rent ut sagt! Är alla så jävla kåta på att ha allting gratis??? 49 – 99 kr per månad, det är ju fan ingenting!

  Gratis kan vara gott, men det är inte allt! Nån måste betala, annars kommer inte tjänster som spotify eller andra för den delen inte finnas kvar länge till.

 • Bianca

  I Norge kan man köpa abonnemang i mataffären och på 7-eleven, det gör jag.

 • O

  Anna: Konstigt att du inte kan lägga 49 kr på något som du älskar så mycket. Du måste ha det tufft.

 • Candy

  Angående allt gnäll i kommentarsfältet om folk som inte vill/kan betala ”endast” 49-99 kronor/månad (vilket otroligt nog kan vara ganska mycket för en del människor, tänka sig!) när det måste kosta för att Spotify ska kunna finnas kvar… så trodde jag att det var vad reklamen var till för. För att kunna hålla tjänsten igång.

  Personligen finner jag det ganska uselt att inskränkningarna är så pass grova i kombination med den redan befintliga reklamen. Reklam kan jag liksom ta, men inte alla dessa begränsningar OCKSÅ.

  Lyssnar dock sällan på Spotify överhuvudtaget eftersom få av de band jag gillar finns där/alternativt finns låtarna i förkortade versioner, och så är jag ett inbitet fan av fysiska CD-skivor. Så det kommer inte att påverka mig så mycket. Känner att Spotify är bra att ha, men inget jag använder regelbundet. Synd dock för de som faktiskt gör det & som kanske inte kan eller vill punga ut med en hundring i månaden för att åtminstone få lyssna på samma låt mer än fem gånger totalt…

 • Edgar

  Men snälla, 49:- i månaden är inte mycket för att få lyssna på all musik man vill! Var inte så snåla allesammans… Tänk på att det är någon/några som har kämpat för att skapa musiken också, ska dom inte ha någonting för det alls?

 • Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet

  Spotify stryper gratistjänsten ordentligt…

  Igår meddelande Spotify att man stryper gratistjänsten med begränsningar på max 10 timmars lyssningar per månad, samt max fem lyssningar per låt. Det här påverkar inte betaltjänsterna, men bland gratislyssnarna har kritiken varit hård. En del har målat…

 • Anna

  hahaha.. kan bara skratta åt kommentarer som är till mig.. bland annat från O.. Har bestämt mig att inte betala något och så är det! Man betalar redan idag tillräckligt om allting i vardagen.. så.. något måste man ju få gratis här i livet. Jäkla pengar-kåta företag.. hahahaa..

 • There’s no such thing as a free lunch | Anna Troberg

  […] om Spotify: Tommy K Johansson, Magnihasa, Vidde, Full Mental Straightjacket, Jerry, Röda Malmö, Mymlan, Pezster, Aftonbladet, DN, SVD, Tofflan, Kulturbloggen, Krulli, Funderingar […]

 • En chefspappas vardag… » Är gratis verkligen gratis??

  […] Mental Straight…, Sanningen som jag se…, Anna Troberg, Törnebohms Hotspot, Jerrys Ord, Röda Malmö, TrulyTherese, Om gyllene år, Jonathan Sulo, Marco Hyyryläinen, DN, AF, […]

 • Thomas

  Om du inte gillar att betala med kort över nätet så har åtminstone swedbank e-kort. Det brukar jag använda. Det är kopplat till ditt konto och när du vill betala med kort då loggar du in och sedan knappar du in summa och hur länge som det ska gå att dra det beloppet. Sedan får du ett tillfälligt kort nummer. Det numret kan du sedan använda som om det vore ett vanligt kortnummer. Men det är säkrare eftersom det inte går att dra mer än det belopp som du har skrivit in. Och det går bara att dra det det inom den period som du har valt. Ett tips bara

  När det gäller spotify så är det faktiskt inte en dyr avgift.

 • Jerry

  Hej Thomas!
  Men vart hos Spotify hittar jag den möjligheten att betala via Swedbank? De erbjuder ju bara VISA och MasterCard… tack ändå för tipset. Ska kolla lite mer på e-kort hos Swedbank eftersom det är min bank. Jag tycker heller inte att avgiften är dyr och jag kommer att fortsätta med Spotfy om jag hittar en bra betalningsmetod där de dras varje månad utan att jag ska behöva betala manuellt. Det känns bara jobbigt.

 • Jerry

  Hej Edgar!
  Det är inte mycket för den som har ett fast jobb och får in pengar varje månad. Är man inte storkonsument av musik så förstår jag tvekan. För mig är det dock inga stora pengar. Sen är det ju den eviga diskussionen om detta med hur länge skaparna av musik ska få betalt? Om och om igen…??

 • Jerry

  Hej Candy!
  Det som jag tycker är tuffast är detta att bara kunna spela en låt 5 gånger. Det är ett tufft steg av Spotify att ta. Jag tror också att många kommer att resonera såsom du gör vilket på sikt kommer att leda till att Spotify ändå kommer att få svårt att klara sig.

 • Jerry

  Hej Bianca!
  Ska kolla upp vad som finns i Sverige. Tack för tipset.

 • Jerry

  Hej Andreas!
  Tack för tipset. Jag vill ju kunna ha Premium hela tiden då utan att behöva fylla på hela tiden. Automatdragning helt enkelt.

 • Jerry

  Hej Rebecka!
  Detta kan vara ett alternativ för mig. Ska kolla upp det. Tack för tipset.

 • Jerry

  Hej Anna!
  Det är ju så jag tror att det kommer att bli nu. Många börjar att ladda ner igen… puss tillbaka vännen..(;-)

 • Jerry

  Tack för klargöranden. Ändrat i texten.

 • Jerry

  Hej Fredrik
  Alternativet med 12 månader skulle ju kunna funka. Det är ok att manuellt fylla på en gång om året.

 • Jerry

  Hej peps!
  Har kollat lite på Subsonic och ser att det funkar såsom du beskriver det. Grooveshark då? Är inte det som Spotify?
  De som inte lyssnar så mycket tycker kanske inte att det är värt helt enkelt och det tror jag blir Spotifys fall på sikt. Jag som är storkonsument tycker helt klart att det är värt och en har jag också en fast inkomst. Bäckar små blir mycket för många människor och då måste man prioritera.

 • Gunilla

  För mig är det suveränt med Spotify. Jag har inte lust att lära mig något nytt(beror det på min ålder snart 60+)och framförallt inte kunna lyssna på mina spellistor snart 1000 låtar. Det är toppen att upptäcka för mig ny musik. Imorse hittade jag Waterboys. Jättebra. Jag hoppas att det kommer ett lätt system att betala på så att man inte behöver gå in varje månad och lägga en betalning. Jag skall kolla in erbjudanden på Pressbyrån men något sorts autogiro är bäst.

 • Gunilla

  och framförallt vill jag kunna lyssna på mina spellistor snart 1000 låtar (menar jag förstås).

 • Guide till Grooveshark « OlofB[eta]

  […] har varit mycket prat och skriverier om Spotifys vara eller icke vara efter de förändringar de beslutat sig för att göra. Vi lägger oss inte i huruvida […]

 • Guide till Grooveshark | Pirat-Jonas

  […] har varit mycket prat och skriverier om Spotifys vara eller ickevara efter de förändringar de beslutat sig för att göra. Vi lägger oss inte i huruvida det […]

 • Musiken flödar på Grooveshark | Enchanted Duo – Official Site

  […] har varit mycket prat och skriverier om Spotifys vara eller icke vara efter de förändringar de beslutat sig för att göra. Vi lägger oss inte i huruvida […]

 • Familjefar

  Så här skriver många:
  ”Gratis är kanske gott, men va fasen, 99kr i månaden… det är inte mycket pengar. Det har de allra flesta råd med!” (Skrivet av peps)
  Det förutsätter att det är EN person i en familj som har spotify. Med tonårsbarn hemma behöver jag betala ca 400:- för att använda spotify på samma sätt som idag.
  Jag kommer välja andra vägar.

%d bloggare gillar detta: